Το μοναδικό στολίδι του Ιονίου - Η έμορφη Ζάκυνθος

Πανόραμική άποψη της χώρας της ΖακύνθουH Ζάκυνθος, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα, ακολούθησε τη δική της ιστορική πορεία μέσα στο χρόνο, η οποία ήταν άλλοτε παρόμοια και άλλοτε αντίθετη από αυτή του υπόλοιπου Ελλαδικού χώρου. Η Ζάκυνθος κατοικήθηκε, όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, από την Νεολιθική εποχή όπως μαρτυρούν τα ευρήματα των ανασκαφών κυρίως στην περιοχή του Λαγανά αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού.

Στα χρόνια της Αρχαίας Ελλαδας, η Ζάκυνθος σχετίζονταν άμεσα με τα υπόλοιπα Επτάνησα και ιδίως με την Ιθάκη, καθώς αποτέλεσε για κάποια χρόνια μέρος του βασιλείου της. Μοιραία λοιπόν, το νησί είχε ενεργή συμμετοχή στον Τρωικό πόλεμο στο πλευρό του Βασιλιά Οδυσσέα. Με το τέλος του Τρωικού πολέμου, η Ζάκυνθος αποσχίστηκε από το Βασίλειο της Ιθάκης και έζησε τα δικά της ειρηνικά και δημοκρατικά χρόνια διατηρώντας μάλιστα πολύ καλές σχέσεις με την πόλη της Αθήνας. Η ήττα των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό πόλεμο έφερε μοιραία διοικητικές αλλαγές στο νησί, καθώς αυτό πέρασε στα χέρια των Λακεδαιμόνιων. Όσο αφορά τη κύρια δραστηριότητα των κατοίκων, αυτή ήταν φυσικά το εμπόριο, καθώς η γεωγραφική θέση της Ζακύνθου έδινε στο νησί τεράστιο πλεονέκτημα στις εμπορικές συναλλαγές από και προς κάθε κατεύθυνση. Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως το νησί είχε κόψει και διακινούσε το δικό του, αργυρό μάλιστα, νόμισμα.

Η Έλευση των Ρωμαίων έφερε, όπως και σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, την παρακμή. Η Ζάκυνθος παραμελήθηκε από την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή αυτοκρατορία και όπως ήταν φυσικό δραστηριότητες και υποδομές παρήκμασαν. Μάλιστα την περίοδο 400 με 600 μ.Χ. το νησί δοκιμάστηκε από καταστροφικές λεηλασίες και λοιμούς. Στη δύση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, το νησί πέρασε σε χέρια Γάλλων και στη συνέχεια σε αυτά των Βενετών.

Τουρκοκρατία ουσιαστικά δεν υπήρξε στο νησί καθώς οι Τούρκοι έμειναν στο νησί μόλις πέντε χρόνια καθώς το 1485 οι Βενετοί μετά από διαπραγματεύσεις… νοίκιασαν τη Ζάκυνθο από το Σουλτάνο! Το συγκεκριμένο γεγονός αποτέλεσε ευλογία για το νησί, καθώς στα χρόνια των Βενετών αναβαθμίστηκε η ποιότητα ζωής και η αισθητική των κατοίκων ενώ αναπτύχθηκε αξιόλογη αρχιτεκτονική και ρυμοτομία. Βέβαια οι αναταραχές… στρατιωτικού τύπου δεν έπαυαν να υπάρχουν. Έτσι στις αρχές του 1500 εγκαταστάθηκε στο νησί τόσο ο Βενετικός, όσο και ο Γαλλικός στόλος. Μάλιστα το 1571 τα Ζακυνθινά πλοία είχαν ενεργή συμμετοχή στη ναυμαχία της Ναυπάκτου όπου ο Τούρκικος στόλος ηττήθηκε κατά κράτος.

Η παραλία ναυάγιο της ΖακύνθουΣτα τέλη της δεκαετίας του 1790 και στις αρχές αυτής του 1800 υπάρχουν διοικητικές αλλαγές με το νησί να περνά σε Γάλλους και αργότερα σε Ρώσους για να καταλήξει τελικά σε Αγγλικά χέρια. Οι Άγγλοι έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για τη Ζάκυνθο με τις υποδομές του νησιού σε κάθε τομέα να αναβαθμίζεται σημαντικά. Με την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης οι ντόπιοι συμμετέχουν στον αγώνα κατά των Τούρκων, παρά τη δυσφορία των Αγγλικών αρχών.

Η λύτρωση για τους Ζακυνθινούς θα έρθει τελικά τον Μάιο του 1864, καθώς το νησί παραχωρείται στο Ελληνικό κράτος ως «δώρο» για τη εκδίωξη του Γερμανού βασιλιά Όθωνα από την Ελλάδα. Από τότε η Ζάκυνθος ακολουθεί την πορεία της ενταγμένη στο Ελληνικό κράτος, γνωρίζοντας τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη.

Η Ζάκυνθος των Σεισμών!

Είναι γεγονός πως η Ζάκυνθος είναι ένα από τα πιο σεισμογενή σημεία σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Μεγάλοι σεισμοί έχουν καταγραφεί το 1469 και το 1514, με τον δεύτερο μάλιστα να χωρίζει τον λόφο της Μπόχαλης από αυτόν του Προφήτη Ηλία. Τρομεροί σεισμοί έχουν καταγραφεί από τους ιστορικούς, κατά τα έτη 1742, 1768, 1809, 1820, 1840, 1893 και 1912, χωρίς όμως να γνωρίζουμε το μέγεθός τους. Πιο καταστροφικός όμως ήταν αυτός του 1953 του οποίου η ισχύς λέγεται πως ξεπέρασε τα 7 Ρίχτερ. Όλα τα κτίρια πάνω στο νησί ισοπεδώθηκαν εκτός από την εκκλησία του Αγ. Διονυσίου το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας και το σχολείο της συνοικίας του Άμμου στην πρωτεύουσα, που ήταν κτισμένα αντισεισμικά.

Όπως ήταν φυσικό θεσπίστηκαν αυστηρότατοι κανόνες δόμησης, οι οποίοι τηρούνται σχολαστικά μέχρι και σήμερα έτσι ώστε το νησί να αποτελεί ένα ασφαλές μέρος τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες. Έτσι στους σεισμούς των δεκαετιών του 1980 και 1990 που έφθασαν μέχρι και 6,2 Ρίχτερ, καθώς και στους τελευταίους σεισμούς του Απριλίου 2006 που γίνονταν καθημερινά για ένα μήνα περίπου φθάνοντας σε ένταση μέχρι και 5,6 Ρίχτερ οι ζημιές στα καινούργια κτήρια ήταν ελάχιστες.

Contact