Στην όμορφη πόλη των Τρικάλων της Θεσσαλίας

Στην όμορφη πόλη των Τρικάλων της ΘεσσαλίαςΣύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανθρώπινη παρουσία στο νομό Τρικάλων ξεκινά περίπου στο… 100.000 π.Χ! Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα που έχουν ανασκαφεί και μελετηθεί από αρχαιολόγους στο σπήλαιο της Θεόπετρας. Οι σχετικές έρευνες που έγιναν έφεραν στο φως οικιακά σκεύη, εργαλεία αλλά και απολιθώματα που τοποθετούνται στην παλαιολιθική εποχή, ενώ υπάρχει και μια γκάμα απολιθωμάτων από την παλαιολιθική ως την νεολιθική εποχή, τα οποία παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την κατοίκηση του σπηλαίου από την εποχή του Νεάντερταλ ως αυτή του Hommo Sapiens. Η ανθρώπινη δραστηριότητα στη νεολιθική εποχή είναι αρκετά έντονη, καθώς αναπτύχθηκαν αρκετοί οικισμοί γύρω από τη σημερινή πόλη των Τρικάλων.

Στα αρχαία Ελληνικά χρόνια αναπτύσσεται η Τρίκκη, πόλη που ήταν κτισμένη στη σημερινή θέση των Τρικάλων. Η ονομασία της πόλης προερχόταν από τη νύμφη Τρίκκη που γεννήθηκε στις όχθες του Ληθαίου ποταμού. Η συγκεκριμένη πόλη θεωρείται και η επίσημη πατρίδα του, γνωστού σε όλους μας, Ασκληπιού. Η δραστηριότητα στον νομό Τρικάλων ήταν έντονη σε όλα τα επίπεδα, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από το κόψιμο νομισμάτων από πολλές πόλεις της περιοχής, όσο και από τη συμμετοχή αρκετών πόλεων στον Τρωικό πόλεμο. Όταν το 352 π.Χ. όλες οι πόλεις της Θεσσαλίας ενώθηκαν και προσχώρησαν στο κράτος του Φιλίππου, αρκετά στρατεύματα από την περιοχή ακολούθησαν τον Μ. Αλέξανδρο στην εκστρατεία κατά των Περσών.

Τρίκαλα ΘεσσαλίαςΗ Δημιουργικότητα και η ακμή των αρχαίων Ελληνικών χρόνων λαμβάνει τέλος όταν το 197 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατακτούν ολόκληρο το νομό Τρικάλων. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ όμοια με αυτή των Ρωμαϊκών χρόνων για τις περισσότερες περιοχές του σημερινού Ελλαδικού χώρου. Παρακμή και επιδρομές από διάφορους εχθρούς της Ρωμαϊκής και μετέπειτα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Στα χρόνια των Ρωμαίων και των Βυζαντινών η περιοχή των Τρικάλων λεηλατείται από Γότθους, Ούννους, Σλάβους, Βούλγαρους, Σέρβους και Αλβανούς. Στα χρόνια των Βυζαντινών και λόγω των πολλών κινδύνων και επιδρομών, κατασκευάζεται το φρούριο των Τρικάλων το οποίο θεωρείται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

Το 1393 οι Τούρκοι κατακτούν το νομό Τρικάλων. Η βαριά φορολογία και η δέσμευση των έφορων εκτάσεων κάνουν τη ζωή των Ελλήνων δύσκολη. Πολλοί μετακινούνται στους ορεινούς όγκους του νομού, ενώ κάποιοι γίνονται ερημίτες και εγκαθίστανται στους βράχους των Μετεώρων. Αξίζει να σημειωθεί πως η κατοίκηση και η κατασκευή μοναστηριών στα Μετέωρα χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, ενώ κατά τον 15ο, οι μονές που έχουν ιδρυθεί πάνω στους θεόρατους βράχους, ξεπερνούν τις 20.

Τα Τρίκαλα απελευθερώνονται οριστικά από τους Τούρκους το 1898 και εντάσσονται στο Ελληνικό κράτος. Οι αγώνες και οι θυσίες δε λείπουν ούτε κατά την Ιταλογερμανική κατοχή η οποία λήγει τον Οκτώβριο του 1944. Σήμερα, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως τα Τρίκαλα είναι μια από τις ομορφότερες και φιλικότερες προς τον πολίτη πόλεις. Στις καταπράσινες όχθες του Ληθαίου ποταμού, ο οποίος διασχίζει την πόλη, οι κάτοικοι απολαμβάνουν σπάνιες, για την εποχή μας, στιγμές χαλάρωσης, το φρούριο και ο ζωολογικός κήπος της πόλης αποτελούν πόλο έλξης για τον κόσμο, ενώ οι πεζόδρομοι και οι πλατείες της πόλης είναι καλοδιατηρημένοι και σφύζουν από ζωή. Όσο αφορά τα Μετέωρα, σήμερα λειτουργούν 6 μονές, ενώ κάποιες άλλες έχουν ανακαινιστεί και κρύβουν μέσα τους σημαντικά κειμήλια και τοιχογραφίες της ορθοδοξίας. Τέλος, ο τουρισμός αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, αλλά αρμονικά με το περιβάλλον, στην Ελάτη και το Περτούλι, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών, κυρίως τον χειμώνα, αλλά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Contact