Πέζοπορίες στη Μεσσηνιακή Μάνη

Πέζοπορίες στη Μεσσηνιακή Μάνη Γι' αυτούς που τους αρέσουν οι πεζοπορίες δεν πρέπει να χάσουν τρεις πεζοπορίες. Η πρώτη αναφέρεται στα Σωτηριάνικα - Μπίλιοβος - Αλτομιρά - Κοσκάρακα - Σάντοβα Η δεύτερη, το φαράγγι του Βυρού, ένα αξιόλογο φαράγγι που ξεκινάει από το Εξωχώρι, περνά δίπλα από το εκκλησάκι της Αγ. Σοφίας και καταλήγει κάτω στην Καρδαμύλη.

Στο χωριό Γαϊτσές, και συγκεκριμένα βόρεια του Κέντρου ακολουθώντας ένα χωματόδρομο που καταλήγει στη θέση Μάνα, υπάρχει κεφαλόβρυσο απ' όπου μπορείτε να προμηθευτείτε το καλύτερο νερό που έχετε πιεi και να συνεχίσετε για να κατεβείτε στο φαράγγι να απολαύσετε την εκπληκτική ομορφιά του. Η Τρίτη πεζοπορία είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Πρόκειται για το ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΡΙΝΤΟΜΟΥ (ΧΟΙΡΕΙΟΣ ΝΑΠΗ), το οποίο βρίσκεται στις δυτικές παρειές του Ταϋγέτου. Το φαράγγι ξεκινάει από τον προφήτη Ηλία Ταϋγέτου με υψόμετρο 2.404 μ., προς τη μεριά της Μάνης και καταλήγει στη θάλασσα, στη θέση Σάντοβα της Μάνης. Έχει Δε μήκος 19.500 μ. Αν κάποιος ξεκινήσει να διασχίσει από τις αρχές το φαράγγι, μέχρι το τέλος στη Σάντοβα δηλαδή, χρειάζεται μια πεζοπορία 12 ωρών περίπου. Η διάβαση του φαραγγιού μπορεί να γίνει τμηματικά. Πχ Από Πηγάδια -Κέντρο 4.250 2 ώρες. Από Πηγάδια - Ι.Μ. Καψοδεματούσας 5000 μ.και επιστροφή άλλα 5.000 μ. χρόνος περίπου 6.30 ώρες. Από Κέντρο - Κοσκάρακα 7000 μ. σε 6 ώρες. Από Κοσκάρακα - Σάνταβα (η κατάληξη τα φαραγγιού) 4500 μ. 3.30 ώρες.

Πέζοπορίες στη Μεσσηνιακή Μάνη - Φαράγγι Σε όλο το μήκος του φαραγγιού θα συναντήσουμε πληθώρα γεωλογικών φαινομένων, έντονες πτυχώσεις των πετρωμάτων, βραχώδεις εξάρσεις, βαθιές χαραδρώσεις συχνές στενώσεις της κοίτης με πιο έντονες στη θέση πηγάδια. Στη διαδρομή συχνά συναντά κανείς λαγούς, κουνάβια, αλεπούδες, κοράκια, γεράκια κλπ. Το πέρασμα γίνεται μέσα σε φυσική βλάστηση λυγιές, κουτσουπιές, χρυσοξυλιές, μυρτιές, κέδρα, αγριοσυκιές, ασφάκες, πικροδάφνες, κουμαριές κλπ. Είναι τα φυτά που δημιουργούν μια μαγευτική βλάστηση και συνθέτουν ένα πανέμορφο φαράγγι ισάξιο του φαραγγιού της Σαμαριάς της Κρήτης.

Το φαράγγι ήταν το νότιο όριο της περιοχής Δενθελιάτιδος γνωστής τότε ως Γουρουνολάγκαδο, ή Χοίρειος Νάπη. Λέγεται ότι κάπου στην περιοχή Δενθελιάτις ο Τήλεκτος βασιλιάς της Σπάρτης δολοφονήθηκε στον πολυθρήνητο ναό της Αρτέμιδος, γεγονός που απετέλεσε την αφορμή του πρώτου Μεσσηνιακού πολέμου. Έκτοτε η περιοχή υπήρξε το μήλο τη έριδος, μεταξύ Σπαρτιατών και Μεσσηνίων, αργότερα δε έγινε το φυσικό σύνορο μεταξύ τους. Η γέφυρα της Κοσκάρακας χτίστηκε στη διάρκεια του β΄παγκοσμίου πολέμου από τους Γερμανούς. Τέλος, το φαράγγι καταλήγει στη θάλασσα, στη θέση Σάντοβα της Μάνης.

Contact