Η Μαγευτική Λευκάδα (μέρος γ)


Η παραλία Πόρτο Κατσίκι στη ΛευκάδαΕπιστρέφοντας προς την πόλη θα συναντήσουμε την παραλία Πευκούλια όπου τα πεύκα φθάνουν μέχρι κάτω χαμηλά στην παραλία και μετά θα ανηφορίσουμε προς το χωριό Τσουκαλάδες. Στη συνέχεια ο δρόμος κατηφορίζει και απλώνει μπροστά μας μια μαγευτική θέα με την πόλη της Λευκάδας στη ρίζα του βουνού και τις λιμνοθάλασσες δεξιά και αριστερά της, ενώ στο βάθος ο Αμβρακικός κόλπος και η Πρέβεζα συμπληρώνουν το όμορφο σκηνικό. Στη διαδρομή αυτή θα συναντήσουμε και το μοναστήρι Της Παναγίας Της Φανερωμένης που είναι και πολιούχος του νησιού. Μια στάση στο μοναστήρι είναι επιβεβλημένη και αποζημιώνει τον επισκέπτη. Τέλος στη ρίζα του βουνού βρίσκουμε το χωριό Απόλπαινα και στο τέλος καταλήγουμε στην πόλη της Λευκάδας. Παρόλο που κάναμε την ένα πλήρη κύκλο του νησιού δεν είδαμε όλα όσα έχει να μας προσφέρει το νησί.

Από την πόλη της Λευκάδας ακολουθώντας της διαδρομή για το Νυδρί και μόλις 1 χιλιόμετρο έξω από την πόλη συναντάμε τη διασταύρωση για τα κεντρικά – ορεινά χωριά του. Τα Λαζαράτα, το Σπανοχώρι, ο Κάβαλος, τα Ασπρογερακάτα είναι τα πρώτα χωριά που θα συναντήσουμε. Αν σας αρέσει η πεζοπορία σας προτείνουμε να περιηγηθείτε το φαράγγι της μέλισσας όπου πρόσφατα ο δήμος Σφακιωτών επιδιόρθωσε τα δρομάκια του κι έκανε τον χώρο προσβάσιμο και ευκολοδιάβατο.

Πηγές και μοναδικά όμορφο τοπίο μέσα στο πράσινο θα σας κάνει να ξεχάσετε κάθε έγνοια. Θα αναζητήσετε σίγουρα ένα βραχάκι να καθίσετε και να κλείσετε τα μάτια σας για να απολαύσετε το κελάηδημα των πουλιών και το θρόισμα των φύλλων.

Το Νυδρί, μαγευτικό λιμακάκι στη ΛευκάδαΣτη συνέχεια η διαδρομή αφού μας περάσει από τους Πηγαδησάνους θα μας ανεβάσει στην Καρυά. Στην πλατεία του χωριού μπορείτε να καθίσετε κάτω από τους πλάτανους και να απολαύσετε τον καφέ η το φαγητό σας. Ένα λαογραφικό μουσείο και κεντήματα μοναδικής τεχνοτροπίας (Καρσάνικο Κέντημα) σας περιμένουν σε αυτό το όμορφο και γραφικό χωριό της Λευκάδας. Μετά την Καρυά θα συνεχίσετε τη διαδρομή προς την Εγκλουβή, ένα μικρό χωριό της Λευκάδας όπου όμως έγινε γενέτειρα αρκετών λόγιων του νησιού. Στην Εγκλουβή, αν είσαστε αρκετά τυχεροί και πέσετε στη συγκομιδή της φακής αξίζει να αγοράσετε λίγη. Πλούσια σε σίδηρο περισσότερο από κάθε άλλο είδος φακής είναι εξαιρετικά σπάνια και ακριβή αφού βγαίνει μόνο σε αυτό το σημείο του πλανήτη.

Από την Εγκλουβή μπορείτε να επιστρέψετε στη Λευκάδα από τον ίδιο δρόμο ή να ακολουθήσετε μια διαδρομή μοναδικής ομορφιάς προς τη Βαυκερή κι από εκεί στο Νυδρί. Η διαδρομή από τη Βαυκερή προς το Νυδρί θα ξεδιπλώσει μπροστά σας μοναδική θέα του κόλπου του Βλυχού, του Νιδριού, των Πριγκιποννήσων, του Κάλαμου, του Καστού και των ακτών της Αιτωλοακαρνανίας. Φθάνοντας στο Νυδρί ακολουθούμε αριστερά το δρόμο της επιστροφής στην πόλη της Λευκάδας.

Αν έχετε λίγο ακόμη χρόνο, σας προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα την γύρα (στενή λωρίδα άμμου που περικλείει τη λιμνοθάλασσα της πόλης), την παραλία Μύλοι – όπου τα ευνοϊκά ανοδικά ρεύματα του άνεμου που πνέει σχεδόν ασταμάτητα στην περιοχή προσελκύουν kite-surfers – και την παραλία του Αγίου Ιωάννη με τα πεύκα να γλύφουν την θάλασσα και τα κρυστάλλινα νερά.

Contact