Η Μαγευτική Λευκάδα (μέρος β)

Η παραλία κάθισμα μια από τις πιο όμορφες της ΛευκάδαςΣτη συνέχεια θα ταξιδέψουμε προς τη Βασιλική που βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο στο νοτιότερο σημείο του νησιού, και στη διαδρομή, αμέσως μετά το Νυδρί θα συναντήσουμε το Βλυχό, παραδοσιακό και αναλλοίωτο παρόλη την τουριστική ανάπτυξη της γύρω περιοχής, θα σας ταξιδέψει στην παλιά ναυτική Λευκάδα. Το χωριό βρίσκεται σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο κόλπο όπου το καλοκαίρι αγκυροβολούν εκατοντάδες ιστιοπλοϊκά για να περάσουν τη νύχτα. Απέναντι ακριβώς από το Βλυχό, στην άλλη πλευρά του κόλπου είναι ο οικισμός Γένι και στη άκρο του κόλπου το Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.

Στη συνέχεια προς τη Βασιλική θα συναντήσουμε τη διασταύρωση για το χωριό Πόρος και από εκεί αν θέλουμε θα κατηφορίσουμε για την παραλία Μικρός Γιαλός που βρίσκεται στον κόλπο της Ρούδας και διαθέτει ξενοδοχείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφέ ενώ στα κρυστάλλινα νερά θα απολαύσετε το μπάνιο σας.

Ο δρόμος για τη Βασιλική θα μας οδηγήσει σε μία ακόμη διασταύρωση όπου δεξιά θα μας πάει στ χωριό Σύβρο και τα μικρότερα χωριά Βουρνικάς και Άγιος Ηλίας ή Αηλιός. Ενώ αν συνεχίσουμε τη διαδρομή μας λίγο πιο κάτω στα αριστερά μας θα βρούμε τα Σύβοτα. Στον ομώνυμο κόλπο το καλοκαίρι αράζει πληθώρα κότερων και μικρών θαλαμηγών με πολλούς επώνυμους. Ψαροταβέρνες εδώ σας περιμένουν να απολαύσετε φρεσκότατο ψάρι, αστακό και κάθε λογής θαλασσινών.

Όμορφες και μαγευτικές παραλίες της ΛευκάδαςΣτη συνέχεια θα συναντήσουμε τα χωριά Εύγηρος, Μαραντοχώρι και Κοντάραινα και στο τέλος θα φθάσουμε στη Βασιλική. Γραφικό ψαροχώρι και τουριστικό θέρετρο διαθέτει και λιμάνι όπου συνδέει τη Λευκάδα με την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ο κόλπος της Βασιλικής το καλοκαίρι κατακλύζεται από wind-surfers μια και είναι ένας από τους καλύτερους σερφότοπους παγκοσμίως. Από τη Βασιλική μικρά καραβάκια σας μεταφέρουν στις παραλίες Πόρτο-Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Αγιοφύλι και Αμμούσω.

Από τη Βασιλική αν συνεχίσουμε το δρόμο που πηγαίνει περιμετρικά τη Λευκάδα θα συναντήσουμε τον Άγιο Πέτρο, παλαιό κεφαλοχώρι του νησιού και στη συνέχεια μετά από έξι περίπου χιλιόμετρα θα φθάσουμε στη διασταύρωση για τα χωριά Κομηλιό, Δράγανο, Πανοχώρι και Αθάνι όπου θα βρούμε γνήσιο θυμαρίσιο μέλι ενώ από το Αθάνι θα οδηγηθούμε στις παραλίες Γυαλός, Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι αλλά και στο Νοτιότερο Άκρο του νησιού που βρίσκετε το ακρωτήριο Λευκάτας ή Δουκάτο. Από τα βράχια του αυτοκτόνησε η λυρική ποιήτρια Σαπφώ απογοητευμένη από τον άτυχο ερωτά της με τον Φάωνα.

Επιστρέφουμε στη διαδρομή μας προς την πόλη της Λευκάδας και στη συνέχεια συναντάμε το χωριό Χορτάτα με τον μεγάλο πλάτανο στην πλατεία του ενώ λίγο έξω από το χωριό ο δρόμος μας χωρίζεται και πάλι. Ευθεία θα συναντήσουμε τα χωριά Εξάνθεια και Δρυμώνας. Παραδοσιακά χωριά αναλλοίωτα από το πέρασμα του χρόνου και την τουριστική ανάπτυξη διατηρούν το χρώμα και την ομορφιά του παραδοσιακού Λευκαδίτικου βουνήσιου χωριού. Αν επιλέξετε την αριστερή διαδρομή θα κατηφορίσετε προς το χωριό Καλαμίτσι και στη συνέχεια προς την παραλία Κάθισμα και το χωρίο Άγιος Νικήτας. Στο Κάθισμα εκτός από την πανέμορφη και ατελείωτη παραλία με τα τουρκουάζ νερά θα βρείτε ταβέρνες, κλαμπ και ενοικιαζόμενα δωμάτια ενώ στο Άγιο Νικήτα σας περιμένει μια πιο ήσυχη γωνιά για να περάσετε όμορφα. Η μικρή παραλία του χωριού είναι πεντακάθαρη και στο κεντρικό δρομάκι του χωριού θα βρείτε εστιατόρια και καφέ καθώς και ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Contact