Επίσκεψη στην Πόλη της Πέλλας

Η Αρχαία ΠέλλαΟ Νομός Πέλλας έχει τη δική του ιστορική διαδρομή. Άκμασε κατά τα αρχαία χρόνια, πέρασε δύσκολες στιγμές στη Βυζαντινή περίοδο και την Τουρκοκρατία, άργησε σχετικά να προσαρτηθεί στο Ελληνικό κράτος, αλλά στις μέρες μας είναι ανεπτυγμένος αγροτικά, κτηνοτροφικά και τουριστικά, διαθέτοντας εξαιρετικές υποδομές σε κάθε τομέα. Κάθε μεγάλη πόλη της περιοχής, όπως η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, η Αριδαία και φυσικά η ιστορική Πέλλα, έχει χαράξει τη δική της πορεία μέσα στο χρόνο, αφήνοντας πολύτιμη ιστορική κληρονομιά.

Κατά τα ιστορικά έτη, η πόλη της Πέλλας κατέχει περίοπτη θέση, αφού αποτελεί την πρωτεύουσα του βασιλείου της Μακεδονίας. Κατά τα χρόνια του Φίλιππου του Β’, η Πέλλα γίνεται τόπος συνάντησης σπουδαίων φυσιογνωμιών από όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ελλαδικού χώρου. Ένας από τους σπουδαίους άντρες που πέρασαν από την Πέλλα ήταν και ο Αριστοτέλης, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος του γιου του Φιλίππου, Αλέξανδρου. Εφοδιασμένος με υλικά αλλά και με πνευματικά αγαθά, ο Αλέξανδρος θα εξαπλώσει τη φήμη της Πέλλας και ολόκληρου του βασιλείου της Μακεδονίας ως τις Ινδίες και δικαίως η ιστορία θα του απονείμει τον τίτλο «Μέγας». Στις μέρες μας, ο Μέγας Αλέξανδρος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα ποιο σημαντικά πρόσωπα της παγκόσμιας Ιστορίας.

Στο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο δεν άκμασε μόνο η Πέλλα. Σημαντικότατο εμπορικό κέντρο αποτέλεσε εκείνη την περίοδο η πόλη της Έδεσσας, καθώς από τη συγκεκριμένη περιοχή διέρχονταν ο πιο σημαντικό εμπορικός δρόμος των Βαλκανίων, που ονομαζόταν, όπως και σήμερα, Εγνατία Οδός. Η Έδεσσα δεν ήταν μόνο «εμπορικό πέρασμα», αλλά παρήγαγε και δικά της προϊόντα καθώς η ευρύτερη περιοχή ήταν ιδιαίτερα εύφορη και πλούσια σε νερό. Αντίστοιχα εύφορη ήταν και η περιοχή της Αριδαίας, την οποία είχαν υπό τον έλεγχο τους οι Μακεδόνες από τον 6ο αιώνα π.Χ και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αρχαιολογικοί Θυσαυροί στην Περιοχή της Αρχαίας ΠέλλαςΟ θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προκάλεσε έντονες αναταραχές σχετικά με τη διεκδίκηση του Μακεδονικού θρόνου. Παρόλο που τα περισσότερα από τα εδάφη που κατέκτησε ο Μέγας Αλέξανδρος χάθηκαν σταδιακά, η Πέλλα συνεχίζει να κατέχει σημαντικό ρόλο στα δρώμενα του Ελλαδικού χώρου, μέχρι την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους. Με την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους αλλά και λόγω των επιδρομών από τους γειτονικούς λαούς, η Πέλλα χάνει την λάμψη της και παύει να είναι πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους. Αργότερα θα γίνουν προσπάθειες, κυρίως μέσω του εμπορίου, για να αποκτήσει η πόλη τη χαμένη της αίγλη χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Αντίθετα, η Έδεσσα και μετά την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους, συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικότατο εμπορικό κέντρο.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι του νομού Πέλλας, όπως και αυτοί της υπόλοιπης Ελλάδος, πέρασαν δύσκολες στιγμές και έδωσαν το δικό τους αγώνα για την απελευθέρωσή τους. Η απελευθέρωση άργησε να έρθει για την Πέλλα και την Μακεδονία, καθώς η περιοχή προσαρτήθηκε στο Ελληνικό κράτος μόλις το 1912. Οι αγώνες που δόθηκαν ήταν πολλοί, καθώς ο νομός Πέλλας αποτέλεσε το κύριο πεδίο του Μακεδονικού αγώνα. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πολλοί πρόσφυγες οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανοικοδόμηση και την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου.

Στις μέρες μας, ο νομός Πέλλας διαθέτει πολύ καλές υποδομές στη γεωργία, την κτηνοτροφία, ενώ ο τουρισμός αναπτύσσεται συνεχώς. Τα κυριότερα σημεία που συγκεντρώνουν πολλούς τουρίστες είναι οι καταρράχτες της Έδεσσας και το πάρκο νερού, τα ιαματικά λουτρά της Αριδαίας, ο παλαιός οικισμός του Αγίου Αθανασίου και το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα, γνωστότερο ως Καϊμακτσαλάν, το οποίο μάλιστα θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα χιονοδρομικά στην Ελλάδα. Από την περιοχή δε λείπουν και οι φυσικές ομορφιές, όπως ο υδροβιότοπος του Άγρα και η λίμνη της Βεγορίτιδας η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

Contact