Βόλος, Πήλιο, Μαγνησία


Πανόραμα πόλης ΒόλουΗ Μαγνησία όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, διαθέτει τα δικά της σημεία αναφοράς μέσα στο χρόνο, τη δική της ιστορία, ενώ στα εδάφη της διαδραματίστηκαν αξιοσημείωτα γεγονότα. Αυτό που κάνει τη Μαγνησία να διαφέρει είναι οι πλούσιες αναφορές που διαθέτει στην Ελληνική μυθολογία. Ο Αχιλλέας με τους Μυρμιδόνες, η αργοναυτική εκστρατεία και οι Κένταυροι του Πηλίου είναι μονό μερικά από τα αξιόλογα σημεία της Ελληνικής μυθολογίας που σχετίζονται με την περιοχή. Ιστορικά γεγονότα και μυθολογία περιπλέκονται με μαγικό τρόπο καθώς αναλύουμε την ιστορία τούτου του τόπου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Ευρύτερη περιοχή του νομού Μαγνησίας κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Οι νεολιθικοί οικισμοί που έχουν βρεθεί στο Σέσκλο και το Δημίνι, αποτελούν, για την σημερινή εποχή, την κύρια πηγή πληροφοριών και ευρημάτων για τα νεολιθικά χρόνια. Η περιοχή κατοικείται εντατικά όλα τα χρόνια, και ακμάζει κατά την Μυκηναϊκή περίοδο, με την ξακουστή Ιωλκό να αποτελεί τον σημαντικότερο οικισμό της περιοχής. Η Ιωλκός τοποθετείται ακριβώς στο σημείο που σήμερα είναι κτισμένη η πόλη του Βόλου. Από το λιμάνι της Ιωλκού επιβιβάστηκαν στην μυθική «Αργώ» ο Ιάσωνας με τους Αργοναύτες και ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς τον Εύξεινο Πόντο και την Κολχίδα με μοναδικό σκοπό να αποκτήσουν το περίφημο «χρυσόμαλλο δέρας». Ο Ιάσωνας με τους Αργοναύτες δεν ήταν όμως ο μόνος ήρωας της μυθολογίας που «ανέδειξε» η περιοχή. Από τη Μαγνησία κατάγεται και ο Αχιλλέας με τους Μυρμιδόνες, των οποίων τα κατορθώματα στον Τρωικό πόλεμο είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Σημαίνουσα θέση στη μυθολογία αλλά και στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία, κατέχει και το βουνό του Πηλίου στο οποίο κατοικούσαν οι πασίγνωστοι Κένταυροι, με τον Χείρωνα να αποτελεί τον γνωστότερο αλλά και τον σοφότερο από αυτούς. Ο Χείρωνας υπήρξε δάσκαλος του Αχιλλέα, του Ηρακλή αλλά και του Ασκληπιού στον οποίο δίδαξε τα μυστικά της Ιατρικής. Εκτός από κατοικία των Κενταύρων, το Πήλιο αποτέλεσε και «παραθεριστική κατοικία» των θεών του Ολύμπου, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως στις κορφές του Πηλίου «μετακόμιζαν» οι δώδεκα θεοί, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το όμορφο Πήλιο Μαγνησίας. Καταφύγιο ηρεμίας όλο το χρόνο!Την αίγλη των μεγάλων πόλεων και των θρυλικών μορφών της Μυθολογίας, διαδέχονται τα ταραγμένα Βυζαντινά χρόνια καθώς ξένοι λαοί εισβάλουν και κατακτούν συνεχώς την περιοχή δημιουργώντας μια «μόνιμη» αναταραχή. Στα νεώτερα χρόνια, και πιο συγκεκριμένα κατά τον 12ο αιώνα, ο Αλμυρός εξελίσσεται σε σημαντικότατο εμπορικό κέντρο, ενώ δημιουργούνται και οι πρώτοι συγκροτημένοι οικισμοί στο Πήλιο, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν την ανάπτυξή τους και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Αυτό συνέβη γιατί τα Τούρκικα στρατεύματα δεν κατάφεραν ποτέ να υποτάξουν ολόκληρο το βουνό του Πηλίου λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η περιοχή μάλιστα συμμετείχε άμεσα και στην επανάσταση του 1821, καθώς το Μάιο του ίδιου έτους υψώνεται στις Μηλιές η σημαία της επανάστασης. Μετά από εξήντα χρόνια συνεχών αγώνων, η Μαγνησία αποτελεί και πάλι μέρος του Ελληνικού κράτους, καθώς το 1881 γίνεται η προσάρτησή της στην Ελλάδα μαζί με τους άλλους τρεις νομούς της Θεσσαλίας.

Στις μέρες μας, ο Νομός Μαγνησίας γνωρίζει σημαντική άνθιση σε όλους τους κλάδους. Βιομηχανία, αγροτικές ασχολίες και εμπόριο, εξαπλώνονται και αναπτύσσονται συνεχώς. Όσο αφορά τον τουρισμό, είναι αυτονόητο πως οι φυσικές ομορφιές της περιοχής δεν έχουν μείνει ανεκμετάλλευτες. Το παραμυθένιο Πήλιο και τα νησιά των Σποράδων συγκεντρώνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ενώ δειλά δειλά αναπτύσσονται τουριστικά και άλλες περιοχές όπως η περιοχή του Αλμυρού και του δήμου Πτελεού.

Contact